Hondenverzekering

Een hond is je trouwste vriend. Hij geeft je liefde, laat je lachen, beschermd je wanneer nodig en gaat voor je door het vuur. Deze onvoorwaardelijke liefde verdient natuurlijk het beste terug wanneer het dier aandacht nodig heeft. Je wilt altijd de beste zorg kunnen bieden wanneer nodig, ongeacht de kosten. Een hondenverzekering stelt deze zorg zeker, ook wanneer je deze zelf even niet kunt betalen.


Welke kosten dekt een hondenverzekering?

zieke hond

Een hondenverzekering kun je het best zien als een zorgverzekering voor je viervoeter. Wanneer het dier medische zorg nodig heeft dekt deze verzekering (het grootste deel van) deze kosten. Zo kom je niet onverwacht voor grote uitgaven te staan en is het dier verzekerd van altijd de juiste behandeling.

De dekking van de verzekeringen verschilt per verzekeraar. Daarnaast kun je de dekking naar eigen wens samenstellen. Meer over de dekking en kosten van deze huisdierenverzekeringen vind je hier.

+ Veelal wel gedekt

  • Consultkosten
  • Kosten die gemaakt worden bij vaststellen van ziekte of aandoeningen (laboratorium onderzoeken, röntgen foto’s, CT scan etc.)
  • (meeste) medicijnengebruik
  • Opname in kliniek
  • Operaties

+/- Aanvullend te verzekeren

  • Gebitsbehandelingen
  • Fysiotherapie
  • Gedragstherapie
  • Preventieve Zorg

– Vaak niet gedekt

  • Aangeboren gebreken
  • Klachten ontstaan uit “professioneel gebruik” van de hond (bewaking, sport, jacht etc.)
  • Medische klachten van voor ingangsdatum van de verzekering worden nooit gedekt
  • Castratie / sterilisatie
  • Second opinions
  • Voedingssupplementen

De exacte dekking verschilt per verzekeraar, het kan zijn dat specifieke vergoedingen bij specifieke verzekeringen wel in de standaard dekking zit. Lees daarom altijd goed de voorwaarden en het polisblad door.

Gedeeltelijke vergoeding: percentage betaal je zelf

Let wel goed op: de hondenverzekeringen bieden meestal een gedeeltelijke vergoeding, in de meeste gevallen betaal je een deel van de rekening nog altijd zelf. Het deel dat je zelf dient te voldoen verschilt per verzekeraar en per dekking. Lees dit goed na in de voorwaarden wanneer je een dierenverzekering gaat afsluiten.


Populaire verzekeraars

Verschillende grote verzekeringsmaatschappijen bieden de mogelijkheid je hond te verzekeren. Daarnaast zijn er bedrijven die zich specifiek gericht hebben op uitsluitend dierenverzekeringen. Tot slot zijn er tussenpartijen die in samenwerking met een (grote) verzekeraar een verzekering voor je hond aanbieden. Hieronder een aantal van de meestgekozen verzekeringen voor honden:

Petsecur dierenverzekering logo
inshared dierenverzekeringen
Aegon dierenverzekeringen
Dierenverzekering.nl dierenverzekeringen

Premie verschilt per hond

Een hondenverzekering verschilt van die van andere diersoorten. Een hond bestaat namelijk in vele soorten; en vooral maten. Bij honden is het ras, de leeftijd en de genetische aanleg meer dan bij andere diersoorten van invloed op te verwachte medische kosten. Daarom zul je merken dat de kosten voor een hondenverzekering sterk zullen verschillen per hond. De belangrijkste factoren zijn:

  • Leeftijd van het dier
  • Het hondenras
  • Het geslacht
  • Gewicht van het dier
  • Je woonplaats
  • Grootte van het dier

leeftijd van het dier

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een oudere hond meer risico loopt op aandoeningen. Net als bij mensen komen gebreken met de tijd. Een oudere hond verzekeren is daarom duurder. De verzekeraars beoordelen vaak jaarlijks de premie opnieuw, je kunt er dus vanuit gaan dat deze voor hetzelfde dier met de jaren toeneemt.

het ras

Bepaalde hondenrassen zijn gevoeliger voor ziektes, aandoeningen en afwijkingen. Deze rassen kosten dus ook meer om te verzekeren dan andere rassen. Over het algemeen zijn kleine hondenrassen voordeliger te verzekeren dan de grotere rassen.

het geslacht

Ook het geslacht speelt een belangrijke rol in de premie. Teefjes hebben een grotere aanleg om ziek te worden dan reutjes. Dit komt doordat ze zwanger kunnen raken en alle risico’s die daarmee samenhangen. Veelal valt sterilisatie daarom ook binnen de basisverzekering; deze ingreep verkleint het risico op specifieke problemen aanzienlijk.

het gewicht van het dier

Veelal wordt eveneens onderscheid gemaakt tussen lichtere dieren en zwaardere honden. Hoger gewicht vergroot de kans op botbreuken of risico’s die bij overgewicht behoren. Kijk dus niet gek op als een verzekeraar vraagt naar het gewicht van het te verzekeren dier en dat de premie bij zwaarlijvige honden hoger is dan bij lichtere soortgenoten.

jouw woonplaats

De risico’s zijn niet in ieder gebied even groot. In de randstad worden honden sneller aangereden en lopen ze nu eenmaal meer risico dan op het platteland. De leefomgeving van het dier (bepaald op basis van de woonplaats van het baasje) heeft daarom invloed op de maandelijkse kosten.

afmetingen van de hond

Des te groter de hond, des te hogere premie je tegemoet kunt zien voor een vergelijkbare verzekering. De behandelingen voor grote honden kosten namelijk veelal meer, dit wordt doorberekend in de verzekering.


Lees hier alles over de opbouw van de kosten voor dierenverzekeringen


Keuze van hondenverzekering

Welke verzekering moet je nu kiezen? Belangrijkste is voor jezelf na te gaan welke risico’s je hond loopt. Wandel je veel en gaat het dier overal mee naartoe? Dan is een uitgebreidere verzekering nuttiger dan voor een hond die het huis vrijwel niet uit komt. Kies de juiste dekking en eventuele aanvullende verzekeringen.

Wanneer je de dekking hebt bepaald is het verstandig te bepalen hoeveel risico je zelf wilt lopen. In andere woorden, hoeveel kosten wil (of kun) je zelf op je nemen in het geval dat er een behandeling nodig is? Stem daar het eigen risico op af. Belangrijkste is dan om te vergelijken. Bekijk de premie bij de verschillende verzekeraars en vergelijk de voorwaarden en dekking met elkaar. Zo maak je uiteindelijk de keuze voor de verzekering die het best past bij jouw hond!

Meer over hondenverzekeringen