Gevecht tussen honden voorkomen

Hoe voorkom je een vechtpartij met andere honden?

Je bent met de hond aan het wandelen in het bos of park en plots komt er een andere hond aangestoven. Voordat je ook maar kon ingrijpen, vliegen de honden elkaar in de haren. Een hondengevecht kan er heftig aan toe gaan. Maar vaak zijn de gevechten ook weer snel voorbij. Wat kun je als eigenaar doen wanneer je hond bij een vechtpartij betrokken is? En hoe kun je een vechtpartij voorkomen?

Aanleidingen van gevechten tussen honden

Een gevecht tussen meerdere honden ontstaat niet zomaar. Er gaat een spanning tussen de dieren aan vooraf. Meestal ontstaat deze spanning door een van onderstaande:
– Angst
– Dominantie
– Gebrekkige socialisatie
– Slechte opvoeding
– Een geestelijke afwijking

Blijf zelf rustig

Veel hondeneigenaren vragen zich af wat ze moeten doen als hun hond in gevecht is met een andere hond. Probeer zelf juist zo min mogelijk te doen, blijf vooral kalm. Ga niet schreeuwen, gillen of met je armen zwaaien. De honden raken hierdoor alleen maar extra opgefokt of interpreteren dat misschien als een aanmoediging. Het gevecht zal mogelijk juist intensiveren.

Grijp je hond niet in zijn nekvel

Een veelgemaakte fout is het uit elkaar halen van vechtende honden aan de nek. Zelfs bij je eigen hond moet je dat nooit doen. De kans dat hij jou een keer bijt is groot. Niet omdat hij je wil aanvallen, maar uit verdediging omdat hij zich aangevallen voelt. In het heetst van de strijd zal hij niet doorhebben dat jij ingrijpt. Wat je wel moet doen tijdens een gevecht, dat lees je hieronder.

Wat dan wel doen?

Wat je het best kunt doen om het gevecht te stoppen hangt van een aantal zaken af. Belangrijk is:
– hoe groot zijn de honden?
– kennen de dieren elkaar?

Gevecht tussen kleine honden

Bij twee kleinere honden wil het nog wel eens helpen als beide eigenaren hun hond bij de achterpoten optillen. Vaak staakt een hond dan direct een gevecht.

Gevecht tussen grote honden die elkaar kennen

Bij grotere honden die elkaar kennen kan je het beste direct weglopen. Hoezeer dat ook tegen je natuur ingaat, het is het best dat je kunt doen. JIJ bent de roedelleider en als je wegloopt valt voor de hond de steun van zijn leider weg.

Honden die elkaar niet kennen

Bij honden die elkaar niet kennen, mag je echter nooit weglopen. In dit geval zit er niets anders op dan de hond, hoe groot het dier ook is, bij de achterpoten omhoog te tillen. Dat kan alleen als de andere eigenaar in de buurt is en hetzelfde doet bij zijn hond.
Als er een tuinslang in de buurt is kan je een gevecht ook stoppen door een flinke straal water op beide honden te spuiten.

Gelukkig is een ruzie tussen de meeste honden in een oogwenk voorbij. Mochten de honden elkaar echter niet meer loslaten, dan kan de schade groot zijn. En zoals ze altijd zeggen: “voorkomen is beter dan genezen”. Hieronder daarom een aantal tips om een hondengevecht in de toekomst te voorkomen.

Hondengevecht voorkomen

Een hondengevecht voorkomen als jouw hond is aangelijnd is minder moeilijk dan je denkt. Komt er plotseling een andere hond op jullie afgestormd? Dan ga ja direct tussen beide honden in staan. Zo blokkeer het eventuele oogcontact tussen de dieren. Praat op lage maar luide toon tegen de ander hond (niet schreeuwen!).

Spanningen tussen je hond en andere honden leren herkennen

Maar het allerbeste van dit alles is toch om agressief (of angstig) gedrag te leren herkennen. Je kunt dan nog nét iets eerder ingrijpen. Voordat een gevecht begint hangt er tussen twee honden al veel spanning in de lucht. De honden staren elkaar lang aan en hun houding verandert. Maak in dat geval direct rechtsomkeert.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *