Hond in de auto vervoeren
Gordel om, ook voor je hond
Allereerst: vervoer je hond altijd veilig! Een hond die los op de achterbank ligt is bij een plotselinge rem-actie zeer gevaarlijk. In dat geval kan je vriendje veranderen in een ongeleid projectiel, waarmee hij niet alleen zelf verwondingen op kan lopen, maar ook voor jouw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers een bedreiging wordt.
Hondentuigje voor in de auto
Het is daarom belangrijk een hond altijd veilig te vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld net als bij mensen door de hond door middel van een gordel vast te zetten. Er bestaan handige tuigjes die aan de bank vastgezet kunnen worden of direct in de autogordelsluiting geklikt kunnen worden. Belangrijk is hierbij dat de hond een tuigje draagt waar hij niet makkelijk uit glipt. Gebruik zeker niet alleen een halsband om je hond vast te zetten in de auto, met een ongeval glipt het dier hier zo doorheen.
Onderstaande hondentuigje is door middel van het bijgeleverde stuk gemakkelijk aan de gordel in de auto te bevestigen:
Heb je al een tuigje? Dan is onderstaande riempje handig. Deze klik je direct in de autogordelhouder:
Bench of autokooi
Andere optie is een speciale autobench of een hondenkooi waarin honden veilig in de auto vervoerd kunnen worden. Zorg er wel voor dat de bench goed vastgemaakt wordt en nergens heen kan.
Regelgeving in het buitenland
Niet overal mag de hond zomaar in de auto meegenomen worden. Ik verschillende Europese landen dienen honden voldoende vastgezet te worden of in een autobench vervoerd te worden. Daarnaast gelden in verschillende landen regels die vervoer van je huisdier op de voorstoel verbieden, zelfs wanneer het dier in de gordel zit. Let hier dus goed op!
Hond achterlaten in de auto
Ben je op je bestemming en kan de hond even niet mee? Let goed op wanneer je je dier achterlaat in de auto. Doe dit alleen bij koel weer. Zet de auto altijd in de schaduw en zorg dat het raam op een kiertje blijft staan zodat er voldoende frisse lucht binnenkomt. Het is verstandig altijd een bakje water neer te zetten.
Laat je hond daarnaast alleen achter in de auto als deze daar niet bang voor is en aan gewend is. Training kan hiervoor nodig zijn. Wanneer je hond niet graag in de auto blijft, oefen dan door er eerst zelf bij te blijven.
Tot slot: laat je hond NOOIT achter in de auto wanneer het buiten warm is of als de zon recht op de auto staat. De temperatuur kan al binnen minuten oplopen tot waarden die de hond fataal kunnen worden. Het best is eigenlijk je hond nooit in de auto achter te laten als je er zelf niet bij bent.
Hond in de auto? Tips!:
Tot slot, een korte opsomming van alle tips:
- Laat je hond niet met zijn kop uit het raam hangen. Houd het raam beter gesloten. De rijwind kan een oor of oogontsteking veroorzaken.
- Zorg altijd dat je hond vast zit en bij een ongeval niet door de auto kan vliegen. Gebruik een speciale hondengordel of bench.
- Stel honden die niet van de auto houden op hun gemak en oefen autoritten.
- Controleer de regelgeving in het buitenland omtrent het vervoeren van huisdieren in de auto wanneer je hond mee gaat op vakantie naar het buitenland. In verschillende Europese landen geldt strenge regelgeving en is bijvoorbeeld een bench of gordel verplicht.
- Laat je hond bij warm weer nooit achter in de auto, ook niet voor korte tijd. De temperatuur loopt heel snel op, wat al snel fataal kan zijn.
- Help je hond in de auto. Jonge en kleine honden kunnen zelf lastig in de auto springen. Dit kan veel energie kosten of zelfs blessures opleveren. Even optillen of begeleiden is een kleine moeite.