Caloriearm hondenvoer – bij overgewicht

Caloriearm hondenvoer, voor een hond met overgewicht is dit de manier om wat overtollig kilo’s kwijt te raken zonder een tekort aan voedingsstoffen te ontwikkelen. Deze dieetvoeding voorziet in de behoeften van de hond, maar dan met minder calorieën. Overige grondstoffen als vitaminen, vetten, mineralen etc. zijn in het voer aanwezig in de mate die het dier nodig heeft, maar de koolhydraten zijn beperkt. Een te zware hond kan zo afvallen zonder minder te hoeven eten. Lees in dit artikel alles over caloriearm dieetvoer en de beste caloriearme hondenbrokken.



Beste dieetvoeding voor honden

Verschillende merken hebben speciale voeding voor honden die moeten afvallen in hun assortiment. Een aantal van de meestverkochte merken:


Purina Pro Plan Optiweight All Size Adult Light/Sterilised

laag in vet en calorie gehalte

Purina Pro Plan All Size Adult Light/Sterilised

Prins procare light low calorie light

Goed caloriearm voer van Nederlands merk

Prins procare light low calorie light

Hill’s Science Plan Canine Mature Light

Speciaal voor de oudere hond

Hill's Canine Mature Light

Hill’s Science Plan Canine Adult Light Medium

Speciaal voor de volwassen hond

Hill's Canine Adult Light Medium

Hill’s Science Plan Canine Adult Light Small & Mini

Speciaal voor kleinere honden

Hill's Canine Adult Light Small & Mini

Eukanuba Daily Care Adult Large Breed Weight Control

Speciaal voor grote hondenrassen

Eukanuba Adult Large Breed Weight Control

Voeding afstemmen op energiebehoefte

Honden halen hun energie uit voeding. De hoeveelheid energie die het dier binnenkrijgt dient gelijk te staan aan het gemiddelde energieverbruik om op gewicht te blijven. Structureel meer energie binnenkrijgen dan verbruiken resulteert in toename van gewicht, de hond wordt te zwaar. Net als bij mensen is overgewicht ongezond. In het geval dat je hond te zwaar is, kan caloriearm hondenvoer een goede oplossing bieden. Het dier zal hierdoor afvallen.
Andersom resulteert een structureel tekort aan calorieën in de voeding in afname van het gewicht en uiteindelijk ondergewicht. Het is dus belangrijk dat het dier de juiste hoeveelheid en het juiste type voeding krijgt en daarmee de juiste hoeveelheid energie.

Energiebehoefte van een hond

Iedere hond is anders, de benodigde energie gedurende de dag verschilt daardoor ook van hond tot hond. Er zijn een aantal factoren die hierin een grote rol spelen.

Veranderende energiebehoefte door verandering in activiteit

Beweging en lichamelijke inspanning zijn natuurlijk de grootste factoren die de energiebehoefte van een hond beïnvloeden. Opstaan kost bijvoorbeeld flink meer energie dan liggen, namelijk wel 40 procent. Een hond die vaak uitgelaten wordt en tijdens de wandeling actief rond rent en apporteert zal dus logischerwijs veel meer calorieën verbranden dan een hond die rustig aan de lijn een kort rondje meeloopt. Ook spelen kost veel energie. Een hond die erg actief is verbruikt dus veel meer energie. Veranderingen in de activiteit zullen dus ook het calorieverbruik van het dier beïnvloeden en vergen mogelijk een aanpassing van het dieet. Om te voorkomen dat een dier onder- of overgewicht ontwikkelt begin je het best met een iets lager berekende energiebehoefte en pas je dat indien nodig wat naar boven aan om het ideale lichaamsgewicht te behouden.

Energiebehoefte per levensfase

Leeftijd is een van de belangrijkste factoren zijn die de energiebehoefte van de meeste honden beïnvloedt.
Volwassen honden zijn in drie leeftijdsgroepen te verdelen: jong-volwassen honden van één tot twee jaar, de gemiddelde volwassen hond (drie tot zeven jaar) en honden van meer dan zeven jaar. Jonge volwassen honden, jonger dan twee jaar, hebben meer energie nodig omdat ze actiever zijn en ondanks een lichaamsgewicht dat vergelijkbaar is met dat van oudere individuen van hetzelfde ras, zich toch nog ontwikkelen. Oudere dieren hebben door verminderde activiteit minder calorieën nodig. Bij sommige honden kan de caloriebehoefte verder afnemen als gevolg van een toename van onderhuids vet en een afname van de lichaamstemperatuur. Honden ouder dan zeven jaar hebben flink minder energie nodig dan wanneer ze drie tot zeven jaar oud zijn. Dit gaat mogelijk zelfs om een afname van de behoefte van 10 tot 15%. Om die reden verandert de voeding het best mee met de ontwikkeling van de hond.
De leeftijd waarop de activiteit van een hond afneemt, kan per ras en per hond/baasje verschillen. Het grootste deel van het wetenschappelijk onderzoek hanteert de leeftijd van zeven jaar als afkappunt, maar dit mag niet als een algemene regel worden beschouwd. Meestal neemt de behoefte aan voeding dan af, maar ook voor oudere honden met neiging tot overgewicht is caloriearm hondenvoer beschikbaar dat specifiek is samengesteld voor de “senior” hond.


Junior hondenvoer

Junior hondenvoer heeft een samenstelling die is afgestemd op honden die qua leeftijd tussen de puppyfase en volwassen honden vallen, zo’n 1 tot 2 jaar oud.

Adult hondenvoer

Adult hondenvoer voorziet volwassen honden met een leeftijd tussen de 2 en 7 a 8 jaar in de juiste voedingsbehoeften.

Senior hondenvoer

Senior hondenvoer is bedoeld voor de oudere hond vanaf een leeftijd of 8 jaar.


Verschillen per hondenras

De energiebehoefte verschilt per hondenras. Natuurlijk heeft een groot hondenras meer energie nodig dan een klein hondenras. De verschillen per lichaamskilo zijn echter een stuk kleiner, al zijn er zeker wel verschillen. Rassen als Newfoundlanders en husky’s hebben bijvoorbeeld relatief minder energie nodig per lichaamskilo dan bijvoorbeeld Duitse Doggen die een bovengemiddelde energiebehoefte hebben. Deze verschillen worden onder anderen veroorzaakt door rasspecifieke verschillen in karakter. Het ene hondenras is nu eenmaal wat actiever dan het andere ras. Daarnaast verschillen de verschillende rassen ook fysiek van elkaar. Variatie in lichaamsbouw en ook de vacht hebben invloed op de energiebehoefte. Dankzij verschillen in isolatievermogen van huid en haarvacht heeft het ene hondenras meer last van warmteverlies en dus meer energie nodig om warm te blijven.

Klimaat leefomgeving

Je zult misschien wel merken dat je in de winter en zomer andere behoefte hebt aan eten. Dit geldt ook voor honden. Een hond heeft bij koude temperaturen een grotere energiebehoefte om het lichaam warm te houden. Dit verschil kan aardig oplopen; een hond die buiten leeft kan in een strenge winter tot wel bijna een dubbele energiebehoefte hebben dan bij ideale omgevingstemperaturen. Ook warmte kost een hond energie. Het dier moet zijn warmte kwijt door te hijgen, iets wat veel energie kost. Een warme zomer vergroot de energiebehoefte dus ook.