Dit is de reden dat je kat je likt
- Katten likken hun baasje uit genegenheid
- Ook het begrijpen van emoties kan een reden zijn
- Ook territorium afbakenen is een reden voor likgedrag
- Een heel simpele reden kan ook zijn dat je een lekkere smaak op je hebt
Katten, het blijven dieren die soms bijzonder gedrag vertonen. Iedere katten eigenaar kent het wel: rare sprongen, plotselinge gekke geluiden en natuurlijk het likken van hun baasje. Maar waarom likken katten hun baasje graag? In dit artikel meer over de redenen voor dit gedrag. Ze zijn soms meer voor de hand liggend dan je denkt!
De redenen dat je kat je likt
Een kat heeft meerdere redenen waarom hij zijn baasje likt:
Genegenheid tonen
Een kat is een sociaal dier dat zich bindt aan zijn of haar baasje. De eerste (en meest voor de hand liggende) reden waarom katten hun baasje likken, is dat ze gewoon willen laten blijken dat ze je waarderen. Katten gebruiken likken als een manier om hun genegenheid te uiten. Dit gedrag is vergelijkbaar met hoe mensen knuffelen of kussen om genegenheid te tonen. Dat je kat je likt is dus een teken dat het dier zich comfortabel en veilig voelt bij jou.
Daarnaast kan je likken ook een vorm van verzorging zijn, zeker wanneer hij je haar of in je gezicht likt. Dit doet je kat echter wel vanuit affectie, omdat hij om je geeft. Hij verzorgt je als een vriend en toont dat ‘ie om je geeft.
Ook komt het voor dat likken op plekjes op je lichaam die in eerste instantie wat gek lijken: de oksels, voetzolen en handpalmen. Dit likgedrag heeft vaak een andere reden. Je kat probeert zo je stemming te achterhalen via de feromonen (lichamelijke stofjes die boodschappen overbrengen tussen verschillende organismen) die je lichaam uitscheidt.
Territorium afbakenen
Ook uit meer “praktische” en meer evolutionaire overwegingen kan je kat je likken. Zo kan je kat je ook likken om zo zijn territorium af te bakenen. Katten hebben een zeer ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren gebruiken om hun territorium te markeren. Dit is hun eigen gebied waar ze veilig zijn. Wanneer een kat zijn baasje likt, laat hij zijn geur achter. Deze geur is een boodschap naar andere katten toe: “dit is mijn baasje, die behoord tot mijn territorium!“. Veel kattenbaasjes zullen het ook wel herkennen dat wanneer ze een andere kat geaaid hebben, ze ineens een grondige snuffelbeurt van hun eigen kat krijgen; ze dragen ineens de geur van een andere kat.
Smaak
Katten kunnen je ook likken met een iets minder bijzondere reden, maar wel heel voor de hand liggend: je smaakt gewoon lekker! In veel gevallen niet vanwege je eigen lichaamsgeur (al zijn katten erg nieuwsgierig en kunnen ze zomaar je smaak willen uitproberen), maar meestal draag je een geur of smaak met je mee die je kat lekker vind. Je hebt bijvoorbeeld wat restjes eten aan je handen of misschien ben je wel met kattenkruid in aanraking gekomen! Daarnaast hebben sommige soorten zeep of een crèmetje een aantrekkelijke geur voor je kat en kan dat de reden zijn dat je kat bijzonder geïnteresseerd is in jou.
Plotseling (extreem) veel likken
Belangrijk om te realiseren: als je kat (extreem) veel likt, kan dit een signaal zijn dat het dier iets mankeert. Je kat kan angstig zijn of last hebben van stress. Dit uit zich meestal in veelvuldig likken van eigen zijn of haar eigen lichaam en vacht, maar kan soms ook resulteren in overmatig likken van het baasje. Merk je dit op? Bespreek dit met de dierenarts.
Likken is dus niet zomaar willekeurig gedrag, het komt echt voort uit een emotie bij je kat. Of het nu gaat om het tonen van waardering voor jou, het “claimen” van jou als territorium of het waarderen van je smaak, dat je kat je likt toont dat het dier zich prettig bij je voelt. Dit doet hij zeker niet bij iedereen!