Een tweede kat erbij
De ene kat leeft graag zonder soortgenootjes, terwijl de andere kat juist heel erg gehecht is aan gezelschap. Niet alle katten kunnen daarom gemakkelijk bij elkaar geplaatst worden, zeker niet wanneer dit op latere leeftijd gebeurt. Maar gelukkig gaat het met de juiste aanpak ook heel vaak juist erg goed. In dit artikel daarom aandacht voor het in huis nemen van een tweede kat.
Wanneer je van plan bent een tweede kat in huis te nemen, houd er dan rekening mee dat het voor beide dieren tijd nodig heeft om aan elkaar te wennen. Deze periode kan variëren van acht tot twaalf maanden. Echter, niet alle katten worden beste vrienden. Een kat die zich buitenshuis vijandig gedraagt tegenover andere katten, zal ook niet zo snel vriendjes worden met soortgenoten binnenshuis. Maar zelfs als je nog zo’n gezellige kat hebt, of hij goed met andere katten kan samenleven, ligt heel erg aan zijn persoonlijkheid en is dus niet altijd te voorspellen. De persoonlijkheid verschilt nu eenmaal sterk per kat.
Als ze elkaar niet kunnen verdragen, is de kans groot dat ze elkaar zullen vermijden. In andere gevallen vallen ze elkaar continu aan. Helaas ontkom je er in dat geval niet aan en zal je één kat toch een ander thuis moeten geven.
Laat je katten aan elkaar wennen
Zet de twee zeker niet direct bij elkaar. Het is het verstandigst ze geleidelijk aan elkaar te laten wennen, te beginnen met elkaars geur en aanwezigheid. Hanteer daarom bij voorkeur de volgende stappen:
Stap 1: ieder een eigen ruimte
Om twee katten aan elkaar te laten wennen, is het verstandig ze de eerste dagen fysiek gescheiden te houden. Zorg ervoor dat ze elkaar wel kunnen zien en ruiken. De geur die een kat afscheidt, kan van groot belang zijn voor een relaxed kennismakingsproces.
Stap 2: afwisselen van ruimte
Om beide dieren nog beter aan elkaar te laten wennen kun je de dieren eens van ruimte laten ruilen. Ze zullen dan aangewezen zijn op een ruimte met de geur van de andere kat. Op deze manier raken ze beter gewend aan de nieuwe situatie.
Stap 3: breng ze geleidelijk aan dichter bij elkaar
Breng ze bijvoorbeeld met lekker eten geleidelijk wat dichter bij elkaar, bijvoorbeeld tot er alleen nog een deur tussen beiden zit. Ze kunnen elkaar ruiken, horen en zien, maar nog niet bij elkaar.
Stap 4: (vanaf 1 week) zet beide dieren bij elkaar
Zet de katten pas na ongeveer een week echt bij elkaar, niet eerder. Kies hiervoor een moment dat ze beiden rustig zijn. Vanaf dat moment is het afwachten geblazen en hopen dat ze gezellig vriendjes worden! Blijf er zeker even bij en houd in de gaten hoe ze elkaar verdragen.
Kattenbak en voederbak delen?
Dan zijn er nog een aantal praktische zaken waarmee je rekening moet houden. Beide katten moeten natuurlijk hun behoeften doen. Daarnaast willen ze natuurlijk ook wel wat te eten en dient er altijd water beschikbaar te zijn. Als de katten aan elkaar gewend zijn kunnen ze in principe prima eten en drinken uit dezelfde voederbak. Voor de kattenbak geldt in principe de regel: aantal katten + 1. Met twee katten heb je dus in principe drie kattenbakken nodig. Merk je echter na een tijdje dat ze elkaars bak ook gebruiken? Dan kun je er zeker eentje het huis uit doen en met twee kattenbakken uit de voeten.