Kat koel houden bij warm weer

Katten, hoe komen die eigenlijk de warme dagen comfortabel door? Krijgen ze het niet warm? Moeten ze door hun baasjes koel gehouden worden, of kunnen ze dit prima zelf? Ontdek hoe katten goed koel blijven en wat je zelf kunt doen om je kat de warme dagen prettig door te helpen!

Kat afkoelen

Ondanks het feit dat een kat goed voor zichzelf zorgt en in principe niet snel oververhit zal raken, kan het toch fijn zijn voor het dier dat je een handje helpt. Een aantal handige tips:

Zorg altijd voor een koele, schaduwrijke omgeving

Schaduw is belangrijk bij warm weer. Katten die buiten vrij rondlopen kunnen altijd wel een koel plekje vinden: onder een afdakje, tussen de planten op de koele aarde of onder een auto. Maar wanneer de buitenruimte beperkt is tot een terras of tuin, kun je je huisdier helpen door een koel plekje voor hem te creëren. Zorg voor een hoe waar de gehele dag schaduw is. Of maak een mooi plekje tussen de struiken of planten waar het dier zich kan verschuilen voor de zon.
Naast een schaduwplekje kan een koelmat speciaal voor dieren ook een goed idee zijn. Je zult merken dat het dier de koelere ondergrond al snel zal opzoeken en lekker op het matje zal gaan liggen.


dieren koelmat TIP: Een lekker verkoelende ondergrond!
Voor veel katten tijdens de warme dagen een heerlijke slaapplaats

Voldoende vers drinkwater

Ondanks de mindere kwetsbaarheid met warm weer is het wel belangrijk dat een kat altijd voldoende vers drinkwater ter beschikking heeft. Zorg ervoor dat je altijd het drinkwater in de gaten houdt en regelmatig ververst. In de tuin zet je bij voorbeeld een vogelbadje met water of een bakje met water in de schaduw.


drinkfonteintje voor katten TIP: Bewegend water is voor katten onweerstaanbaar!
Kies daarom bijvoorbeeld voor een drinkfonteintje

Oren insmeren met zonnebrand

Niet alleen mensen kunnen hun huid verbranden in de zon, ook voor katten geldt dit. Zeker katten met een lichte of dunne vacht zijn kwetsbaarder in de zon. Omdat het dier langere tijd in de zon kan zijn, is het belangrijk de oortjes van deze kwetsbaardere vachtsoorten in te smeren met zonnebrandcrème. Gebruik absoluut niet je eigen zonnebrandcrème, maar kies er één speciaal voor dieren, bijvoorbeeld:


Dermoscent sunfree zonnebrand voor hond en kat Dermoscent zonnebrand voor hond en kat

Kattenijsjes, niet doen!

Het internet staat er vol mee: manieren om voor je kat een eigen kattenijsje te maken! Hoewel het natuurlijk klinkt, is het sterk af te raden. In hun natuurlijke omgeving vinden katten nooit iets wat bevroren is bij warme temperaturen. Er kleven dan ook de nodige risico’s aan. Zo kunnen er scherpe randjes ontstaan, de tong kan vastkleven en de kou heeft impact op darmpjes en maag. Beter is het daarom geen extreem koude dingen aan je kat te geven met warm weer, hoe leuk het ook lijkt. Het is daarnaast ook nergens voor nodig!

Effect van warmte op katten

Katten zweten niet zoals mensen dit doen. Ze kunnen slechts via het kleine oppervlak van de kussentjes onder hun pootjes lichaamswarmte kwijt raken door te zweten. Je zou denken dat dit tijdens warme dagen ervoor zorgt dat het dier het erg warm krijgt en mogelijk zelfs oververhit raakt. Toch komt dit gelukkig niet vaak voor bij een kat. Het dier kan immers prima voor zichzelf zorgen en voorkomen dat hij oververhit raakt.

Van origine zijn katten woestijndieren, ze zijn dus wel wat warmte gewend. Dit is overigens ook een belangrijke reden dat de dieren niet veel zweten: in de woestijn zou het slecht zijn het kostbare lichaamsvocht uit te zweten. Maar hoe blijven katten dan wél koel bij warme temperaturen?

Dikke vacht werkt isolerend

Ten eerste heeft een kat een dikke vacht. Je zou denken dat het dier hierdoor het alleen maar warmer krijgt. In werkelijkheid heeft de vacht juist een isolerende werking, waardoor het dier koeler blijft. Het houdt de warmte voor een groot deel buiten.

Kat zoekt koele omgeving op

Een gezonde kat zal wanneer hij het te warm krijgt zelf de schaduw of een ander koel plekje opzoeken. Hierdoor zie je ook niet heel vaak dat een kat oververhit raakt. Het dier zorgt goed voor zichzelf.

Oververhitting

Katten raken dus niet snel oververhit. Toch kan het wel voorkomen dat de dieren het te warm krijgen, bijvoorbeeld omdat het dier niet aan de warmte kan ontsnappen. Daarom is het goed te weten welke signalen duiden op een mogelijke oververhitting:

  • Lusteloosheid
  • Overgeven of kwijlen
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur of koorts
  • Hijgen (!)

Van alle symptomen is hijgen een teken dat het dier er ernstigst aan toe is en direct een dierenarts nodig is. Hijgt een kat, dan is het dier al dermate oververhit dat het een ernstige bedreiging is voor de gezondheid van het dier. Een kat die hijgt heeft een kritieke toestand bereikt waaraan het dier zonder acute medische zorg van een dierenarts overlijdt.

Wat te doen bij oververhitting?

Vermoedt je oververhitting van je kat? Dan is het zaak zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen! Het is een uiterst slechte situatie waar het dier aan kan overlijden. Daarnaast is het zorg de lichaamstemperatuur van het dier zo snel mogelijk terug te brengen naar normalere waarden.

Zorg dat, zolang er geen dierenarts in de buurt is, je het dier afkoelt door een lauwe natte handdoeken onder je kat te leggen. Dit verlaagt de lichaamstemperatuur geleidelijk. Door te koud water te gebruiken kan het dier in shock raken. Geef daarnaast steeds kleine hoeveelheden water te drinken. Het is belangrijk dat het dier water tot zich neemt, maar forceer het niet. Zeker bij bewusteloze of erg lusteloze katten kan dit gevaarlijk zijn.

Altijd direct een dierenarts raadplegen

Belangrijkste is direct een dierenarts te raadplegen! De dierenarts kan het dier optimaal behandelen en de juiste instructies geven voor de specifieke situatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *