Katten en kou

Je kat komt bij je zitten en ineens voel je dat zijn pootjes wel heel erg koud aanvoelen. Maar kan dit kwaad? En heeft het dier er zelf last van? Dat je kat koude pootjes heeft kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een teken zijn dat de kat het daadwerkelijk koud heeft, maar het kan ook wijzen op onderkoeling, wat ernstiger is. Hier is wat je moet weten:

Kunnen katten tegen kou?

Over het algemeen kunnen katten goed tegen de kou. Ze hebben een dikke vacht die helpt om lekker warm te blijven, zelfs bij lage temperaturen. Echter, de mate waarin een kat tegen kou kan, hangt af van verschillende factoren zoals het gewicht van het dier, zijn leeftijd, het type vacht, het ras en de algehele gezondheid van de kat. Een zwakkere kat kan vanzelfsprekend minder goed tegen kou, net als een ouder dier.

Herken dat je kat het koud heeft

Of je kat het koud heeft is niet altijd even makkelijk te herkennen, maar soms geeft het dier wel wat signalen. Zo gaan ze vaak in een opgekrulde of gebogen houding zitten en probeert het dier een warm of beschut plekje op te zoeken. In het geval dat ze echt koud zijn kunnen ze gaan rillen. De pootjes en oren van het dier voelen dan vaak erg koud aan.

Onderkoeling bij katten

Onderkoeling, of hypothermie, treedt op wanneer de lichaamstemperatuur van de kat daalt tot 35 °C of lager. Dit kan gebeuren als het dier te lang wordt blootgesteld aan koude temperaturen, vooral als de vacht nat is. Symptomen van onderkoeling zijn verward gedrag, vergrote pupillen, moeite met ademen, spierstijfheid, een lage bloeddruk en trage hartslag en in de meest ernstige gevallen, coma. Als je vermoedt dat je kat onderkoeld is, is het belangrijk om direct een dierenarts te bellen!

Je kat beschermen tegen de kou

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om je kat te beschermen tegen de kou:

  1. Bied een warm plekje: Zorg ervoor dat je kat altijd een warme schuilplaats kan opzoeken wanneer het dier het koud heeft, zoals een eigen plekje in huis met bijvoorbeeld een mandje of deken waar hij lekker warm kan liggen.
  2. Houd je kat wat meer binnen: Probeer de tijd die je kat buiten in de kou doorbrengt te beperken, vooral tijdens zeer koude dagen. Maak het binnen extra aangenaam.
  3. Geef wat extra eten (niet te veel!): Wanneer de leefomgeving kouder is verbranden katten meer energie om zichzelf warm te houden. Geef je kat voldoende voedsel om aan deze extra energiebehoefte te voldoen.
  4. Bescherm de pootjes: De pootjes van katten zijn gevoelig voor kou en kunnen gemakkelijk bevriezen. Als je vermoedt dat je kat door de vrieskou pijnlijke pootjes heeft, kun je de pootjes zachtjes masseren om de bloedcirculatie weer op gang te helpen.

We hopen dat met deze tips je kat een heerlijk warme winter tegemoet gaat!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *