Katten verzorgen als je zwanger bent
Gefeliciteerd, je hebt net ontdekt dat je zwanger bent, en terwijl je je voorbereidt op de komst van je kleintje, vraag je je af hoe je kat zich zal aanpassen aan deze nieuwe fase van jullie leven. Geen zorgen, we staan voor je klaar met advies en tips om een omgeving te creëren die voor zowel jou als je kat fijn is.
Er verandert een hoop wanneer je zwanger bent. Het nieuws van een zwangerschap kan veel vreugde en opwinding met zich meebrengen, maar ook vragen en zorgen. Veelgehoord is de zorg hoe de kat gaat reageren op een kleintje in huis. Huilen, andere nieuwe geluiden en plotselinge bewegingen, een nieuwe geur, het zijn dingen waar de meeste katten niet van houden.. op zijn zachtst gezegd. Maar eerst zijn er nog wat zaken die tijdens de zwangerschap van belang zijn om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het risico van het verschonen van de kattenbak.
Kattenbak verschonen: vermijd deze taak
De kattenbak verschonen is niet de leukste taak; goed nieuws als je zwanger bent: het advies is deze taak voorlopig te vermijden! Wanneer je de kattenbak verschoont kom je mogelijk in aanraking met uitwerpselen van je kat. En deze kunnen een vervelende verrassing bij zich dragen: toxoplasmose.
Toxoplasmose en katten gedurende de zwangerschap
Toxoplasmose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd “Toxoplasma gondii”. Deze parasiet kan voorkomen bij katten, vooral bij katten die veel buiten komen. In de meeste gevallen heb je als je zwanger bent niets te vrezen, zolang je enkele voorzorgsmaatregelen neemt om aanraking met uitwerpselen van je kat te voorkomen:
- Kattenbak verschonen: Als je zwanger bent, is het het beste als iemand anders de kattenbak verschoont. Via de uitwerpselen van je kat kun je besmet raken met deze ziekte. Als je de bak toch zelf moet verschonen, draag dan handschoenen en was je handen grondig na afloop.
- Tuinieren: als dit je hobby is hebben we slecht nieuws; vermijd contact met aarde voorlopig tot je kindje geboren is. De grond waar katten hun behoeftes in doen kan besmet zijn met de eitjes van deze parasiet. Bij contact met besmette grond via je handen raak je zelf besmet. Even niet tuinieren dus!
- Voeding: rauw of onvoldoende verhit vlees kan een risico zijn. Rauw vlees is namelijk een veelvoorkomende bron van deze parasiet. Daarnaast zijn verse groenten ook een risico als ze niet goed gewassen zijn. Grond komt daar namelijk al snel mee in contact. Groenten was je daarom extra goed. En natuurlijk kijk je sowieso al uit met het eten van rauw vlees, maar nu weet je waarom het tijdens je zwangerschap zoveel belangrijker is!
Als je ziet is het vrij gemakkelijk de kans op besmetting terug te brengen. Een paar kleine gedragsveranderingen zijn nodig. En vooral: geniet ervan dat je deze taken voorlopig even kunt uitbesteden!
Voorkomen dat je kat besmet raakt
Je kunt het natuurlijk niet geheel voorkomen, maar je kunt proberen de kans dat je kat een besmetting bij zich draagt terug te dringen. Een aantal tips om te voorkomen dat je kat besmet raakt:
- Buitenkatten: Als je kat graag buiten komt, probeer dan te voorkomen dat hij met muizen of andere knaagdieren in aanraking komt. Deze dieren kunnen de parasiet bij zich dragen. Mocht het een optie zijn, dan kun je je kat gedurende de zwangerschap ook binnen houden, al kunnen we begrijpen dat dat vaak geen optie is.
- Voeding: Zorg ervoor dat je ook je kat geen rauw of onvoldoende gaar vlees geeft. Dit is een potentiële bron van de parasiet. Zelf kijk je hier natuurlijk sowieso al mee uit, maar pas het menu van je kat voorlopig ook even aan als hij dit wel gewend te eten is.
Het gevaar van Toxoplasmose voor zwangere vrouwen
Een besmetting met deze parasiet is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar in een aantal gevallen kan besmetting juist erg gevaarlijk zijn. Dit geldt voor mensen met een zwakkere gezondheid en voor ongeboren baby’s. Bij besmetting kan het resulteren in een hersenontsteking en zelfs abortus. Voor zwangere vrouwen dus heel belangrijk om besmetting te voorkomen!
Gedrag van je kat verandert mogelijk tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan het gedrag van je kat veranderen. Sommige katten worden aanhankelijker, terwijl anderen mogelijk angstiger of bezitteriger worden. Dit is meestal een reactie op de veranderingen in de omgeving en geur als gevolg van je zwangerschap. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:
- Geduld: Wees geduldig met je kat. Geef hem wat extra aandacht en genegenheid en beloon hem wat vaker met wat lekkers. Laat het dier zien dat hij zich veilig kan voelen.
- Introductie van de babygeur: Laat je kat kennismaken met de geur van de baby, al voordat de baby er daadwerkelijk is. Dit kan helpen om de overgang soepeler te maken wanneer de kleine er dan eindelijk echt is.
- Baby’s en katten: Leer je kat alvast wennen aan de aanwezigheid van baby’s. Je kunt bijvoorbeeld vrienden die een baby hebben uitnodigen om je kat alvast kennis te laten maken. Laat het dier voorzichtig aan de baby snuffelen en onder toezicht in de buurt zijn.
Een baby in zijn omgeving is een hele verandering voor een kat. Katten houden niet van veranderingen, het wennen aan de nieuwe situatie kan daardoor best even tijd in beslag nemen. Geef ook je kat wat extra aandacht, uiteindelijk komt het in de meeste gevallen helemaal goed!
Je kat laten wennen aan veranderingen in de omgeving
Als je de babykamer inricht, houd dan rekening met je kat. Zorg ervoor dat hij nog steeds bij zijn favoriete plekjes kan en dat hij niet wordt buitengesloten. Dit kan helpen om jaloezie en angst bij het dier te verminderen. Laat je kat echter niet slapen in het babybedje of andere plekjes die voor de baby zijn. Dit maakt het voor je kat alleen maar moeilijker wanneer de baby er straks daadwerkelijk is en zijn plekje ingepikt wordt.
Meer tips om je kat alvast te laten wennen aan de komst van de baby