Konijn inenten tegen myxomatose en VHS
Jonge konijnen zijn erg vatbaar voor virussen. Veel van deze virussen kunnen de gezondheid van je konijn veel schade toebrengen. Sommige virussen zijn zelfs dodelijk voor het dier. Daarom is het verstandig om konijnen tijdig te laten inenten tegen sommige ziekten.
Er zijn twee virussen waartegen konijnen zeker gevaccineerd moeten worden, namelijk Myxomatose en het “Viral Hemorrhagic Disease”-virus (VHS).
Myxomatose
Myxomatose is een ziekte die door insecten wordt overgebracht. Konijn krijgen last van heftige symptomen. De kop zwelt op en er ontstaan ontstoken bulten. De ziekte kan ook in lichtere vorm voorkomen. De oogleden en oren zijn in dat geval ontstoken. Myxomatose is een dodelijke ziekte: wanneer het konijn besmet is met het virus, overlijdt het binnen een week. Het dier is dan niet meer te helpen.
Vooral konijnen die in de buurt van het bos of de duinen worden gehouden, lopen een verhoogd risico op het virus. Het virus wordt in deze regio’s verspreid via stekende insecten die na wilde konijnen ook een (buiten)konijn dat als huisdier gehouden wordt steken.
Konijntjes vanaf vier weken oud kun je laten vaccineren, waarna de injectie om het half jaar herhaald moet worden.
VHS
Een ander virus dat een bedreiging vormt voor konijnen is “VHS”. Insecten en besmet groenvoer zorgen voor overdracht van dit virus. Een besmet konijn krijgt last van diarree en ademhalingsproblemen, maar het kan zelfs al overlijden voordat de verschijnselen opgetreden zijn.
Konijnen vanaf acht weken kun je laten inenten. Deze injectie beschermd voor een jaar, dus ook voor bescherming tegen dit virus is herhaling van de vaccinatie noodzakelijk.