Konijn onder narcose

Narcose, soms ontkomt je konijn er niet aan. Als je konijn iets onder de leden heeft, moet het soms onder narcose behandeld worden. Een konijn is echter gevoeliger voor narcose en wordt daarom met extra aandacht behandeld en verdoofd. In dit artikel meer over de werkwijze die de dierenarts hierbij hanteert.

Voorbereiding

In tegenstelling tot veel andere diersoorten mag een konijn voorafgaand aan de narcose niet vasten. Daarnaast wordt het dier vooraf gewogen. De dierenarts dient onderhuids vocht en glucose toe om de vocht- en energiebalans gedurende de verdoving op peil te houden.
De lichaamstemperatuur is bij konijnen eveneens een zeer belangrijk aandachtspunt. Kleine veranderingen in lichaamstemperatuur kunnen al gevolgen hebben voor deze diertjes. Daarom wordt je konijn tijdens de ingreep goed warm gehouden door middel van een speciale warmtemat.

Onder narcose brengen

Net als bij mensen worden konijnen in slaap gebracht met een maskertje dat een narcosegas vergepreid. Een konijn kan echter dankzij de lichaamsbouw (kleine mondholte en dikke tong ) niet via de mond ademen. Om een konijn onder narcose te brengen, werd daarom meestal een kapje over de neus gezet waarin het narcosegas wordt geblazen.

Ontwaken

Na de operatie wordt het konijn zo snel mogelijk ontwaakt. Daarom wordt direct na de ingreep veelal een middel toegediend, veelal Antisedan, zodat hij snel weer uit de narcose komt. Ook nu is de lichaamstemperatuur van het beestje een belangrijk aandachtspunt. Daarom wordt hij in een verwarmde kooi op temperatuur gehouden met extra zuurstof. Hier kan het dier rustig wakker worden en zijn roes uitslapen.

Een gedachte over “Konijn onder narcose

  • Ik heb een Thrianta konijn man, in een buiten hok met uitloop! Nu wil ik hem laten castreren, maar moet ik hem dan na de behandeling eerst nog 1 of meerdere dagen /nachten in huis houden vanwege dat hij anders kou kan vatten?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *