Sterilisatie bij vrouwtjeskonijnen

Heb je een vrouwtjeskonijn? Bedenk dan goed of je het dier wilt laten steriliseren. Vrouwtjeskonijnen hebben namelijk een grote kans om baarmoederkanker te krijgen. Bij sommige rassen gebeurt dat zelfs bij 50 tot 80% van de konijnendames boven 4 jaar! Castratie beschermt je konijn tegen deze ziekte.

Sterilisatie van mijn konijn?

Zo’n sterilisatie betekent dat de eierstokken en baarmoeder van het konijn worden weggehaald. De vrouwelijke hormonen verdwijnen zo grotendeels uit het lijf. Dat heeft niet alleen effect op de gezondheid van je konijn, maar ook op haar gedrag. Sommige ongesteriliseerde vrouwtjes zijn bijvoorbeeld af en toe schijnzwanger. Ze worden dan humeurig en grommerig en bouwen een nestje. Na de sterilisatie gebeurt dat doorgaans niet meer omdat de hormonale drang verdwijnt.

De operatie

Een sterilisatie is een echte operatie, met de daarmee samenhangende risico’s. Daarom is het belangrijk dat je een dierenarts uitzoekt die veel ervaring heeft met deze ingreep bij vrouwtjeskonijnen. Het konijn moet daarnaast ook gezond zijn en in goede conditie verkeren. Je dierenarts zal vooraf natuurlijk alles doorspreken, maar let op dat je konijn tot aan de operatie moet blijven eten: konijnen mogen niet vasten! Ook de nazorg is belangrijk, want de darmen moeten weer goed op gang komen na een narcose. Overleg dus goed met je dierenarts hoe hij of zij dit aan gaat pakken en welke voorbereidingen je zelf thuis moet doen.

Kosten sterilisatie konijn

Een ook niet geheel onbelangrijk punt zijn de kosten die gemaakt worden voor sterilisatie. Houdt er rekening mee dat deze ingreep als snel tussen 150 en 200 euro kost. Dit is natuurlijk best veel geld, maar het kan jou en je konijnenvrouwtje veel ellende besparen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *