Vlooien bij konijnen

Vlooien zijn erg vervelend, voor je konijn, maar natuurlijk ook voor jezelf. Maar hoe komt een konijn aan vlooien? En wat moeten die beestjes van je konijn? In dit artikel aandacht voor vlooien bij konijnen.

Wat zijn vlooien?

Een vlo, is een plat parasiet met krachtige springpoten. Vlooien worden gezien als “gevleugelde insecten”, hoewel ze in de loop der evolutie de vleugels verloren zijn. In plaats daarvan hebben de diertjes nu krachtige springpoten waarmee ze velen malen hun eigen lichaamsafmetingen ver kunnen springen.

Vlooien zijn parasieten, wat inhoudt dat ze leven van het bloed van dieren. Ze bijten zich in het prooidier (in dit geval je konijn) en drinken bloed.

De beet van een vlo

Vlooien kunnen jeuk veroorzaken bij je konijn. Je zal hier als baasje weinig van merken. Maar vlooienbeten kunnen ook pijnlijk zijn en een reactie geven. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie bij je konijn. Vlooien kunnen daarnaast zelfs ziekten overdragen, zoals myxomatose. En dat is een zeer gevaarlijke ziekte voor konijnen. Inenten voor deze ziekte is daarom raadzaam!

Hoe krijgt een konijn last van vlooien?

Vlooien komen niet uit het niets bij je konijn terecht. Meestal heeft het dier de vlooien te danken aan contact met andere dieren, zoals katten of honden in hetzelfde huis.

Voordat een vrouwtjesvlo eitjes kan leggen, moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij tientallen eitjes in de vacht van haar “gast”. Deze eitjes rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in huis terecht. De larven die hieruit komen, verstoppen zich op donkere plekjes. Na een paar weken verpoppen de larven zich. Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en is de cyclus rond. De vlooien zoeken vervolgens wederom een “prooi” en komen bij je huisdieren terecht.

Vlooien voorkomen en behandelen

Het best kun je een vlooienmiddel gebruiken dat zo breed mogelijk werkt en zo veel mogelijk stadia van de vlooiencyclus aanpakt. Vraag de dierenarts of bij de dierenzaak welk middel aangeraden wordt en hoe je dit het beste kunt toedienen. Daarnaast is het van belang de hele omgeving van het konijn “vlo-proof” te maken en houden. Vlooien leggen eitjes in stilstaand water. Voorkom dat je konijn in de buurt van stilstaand water komt. Maak het hok van je konijn goed schoon en houdt het vooral droog.

Een oplossing kan ook een zogenaamde vlooienspray zijn. Deze spray je op de vacht van je konijn en zorgt ervoor dat de vlooien geen kans meer hebben.


Beaphar ongediertespray tegen vlooien

Beaphar ongedierte spray

  • Werkt tegen vlooien bij konijnen

Beaphar ongediertespray tegen vlooien

Beaphar ongedierte spray

  • Werkt tegen vlooien bij konijnen

Liever een volledig organisch middel? Met behulp van deze natuurlijke aromatherapie blijft je huisdier vlooien-vrij:


stop animal bodyguard aromatherapie

Stop animal bodyguard aromatherapie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *