Wandelende tak

Bij een wandelende tak denk je wellicht niet meteen aan huisdieren. Toch zijn er ontzettend veel mensen die een wandelende tak in huis houden. Het dier wordt als het grootste insect ter wereld beschouwd en komt op verschillende plekken voor. In dit artikel meer aandacht voor deze fascinerende insectensoort!

Aantal soorten: 2000+
Natuurlijk dieet: Planten, specifieke soort blad afhankelijk van soort wandelende tak
Natuurlijke leefomgeving: Zuidoost Azië, Zuid Amerika, Afrika, Europa
Maximum grootte: 50+ cm

Duizenden soorten

Wist je dat er enkele duizenden (in totaal meer dan 4.000) soorten van deze diersoort voorkomen? Bekende soorten van deze diersoort zijn onder meer de groene reuzentak, de stekeltak, de Borneo-tak en de Vietnamese wandelende tak. Naast de wandelende takken behoren ook verschillende wandelende bladeren tot deze familie van insecten. Ze verschillen niet alleen van formaat, maar ook van kleur: van groen tot bruin.

Geschiedenis van de wandelende tak

Doordat deze diersoort in tal van verschillende soorten voorkomt is het lastig om precies te achterhalen waar de wandelende tak vandaan komt. Vaak wordt gezegd dat het dier van oorsprong afkomstig is uit Zuid-Amerika en Oceanië, mede doordat het dier op een temperatuur tussen de 17 en 30 graden gehouden moet worden. Wist je echter dat er ook binnen Europa wandelende takken voorkomen? Je vindt ze voornamelijk rond de Middellandse Zee.

Uiterlijk van deze diersoort

Zoals eerder benoemd werd, is de wandelende tak het grootste insect wat op de wereld voorkomt. Het dier kan een lengte van zo’n 40 centimeter krijgen, wat langer is dan de gemiddelde liniaal! Er zijn zelfs exemplaren van 55 centimeter bekend. Doordat het dier een schutkleur heeft, zal deze niet direct opvallen als de wandelende tak zich op een boomstam of takje ophoudt. Door de diversiteit aan soorten van deze insectensoort, is het lastig om een algemene omschrijving van het uiterlijk van dit dier te geven. Opvallend detail over deze diersoort is het feit dat een vrouwtje vaak sterker gebouwd is dan het mannetje!

Natuurlijke leefomgeving van wandelende takken

In Nederland of België zal je geen wandelende tak in het wild tegenkomen. Met name in de herfst en winter is het buiten veel te koud voor het dier om te overleven. Mede door het feit dat het dier van oorsprong uit warmer gelegen bieden komt, heeft het dier een omgevingstemperatuur van tussen de 17 en 30 graden nodig om zich op z’n gemak te voelen en te overleven. In Zuid-Amerika en Oceanië zal je het dier wel in het wild tegenkomen! Doordat het dier bang is voor mensen en een prachtige schutkleur heeft, is het erg lastig om het dier zelf te vinden.

Leefomgeving in gevangenschap

Een wandelende tak kom je niet alleen in het wild tegen. Je kunt deze insectensoort ook in huis houden! Veel mensen gebruiken hier een speciaal aquarium voor, een terrarium genoemd, die zij van voldoende groen, houten stokjes en stukken steen voorzien. Zo heeft het dier voldoende mogelijkheden om zich te verstoppen als er gevaar dreigt. Zorg er bij het inrichten van zo’n terrarium voor dat de bovenzijde afgesloten is, maar wel over verschillende gaten beschikt. Zo weet je zeker dat het dier voldoende zuurstof heeft om te kunnen overleven, maar tegelijkertijd niet kan ontsnappen. Over het algemeen wordt deze diersoort zo’n anderhalf jaar oud. Wanneer het dier eitjes legt kun je wandelende takken blijven houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *