Influenza / griep bij paarden

Griep, niet alleen mensen zijn hier gevoelig voor, maar bijvoorbeeld ook paarden kunnen hier last van krijgen. Het gaat daarbij wel om een andere griepvariant dan bij de mens. Net als veel andere dieren heeft een paard een eigen griepvirus waar het vatbaar voor is.

Paarden zijn vatbaar voor een afgeleide van het influenza A virus, H7N7 en H3N8. De eerste variant komt waarschijnlijk niet meer voor, de laatste wordt regelmatig bij paarden waargenomen en heeft zich weer opgesplitst. De griepvirussen die voorkomen bij paarden zijn niet gevaarlijk voor mensen.

Oude ziekte

Influenza komt al geruime tijd voor bij paarden. Ruim vierhonderd jaar voor Christus werd er al over geschreven in Griekenland. Veelal leverde een uitbraak in die tijd tot grote problemen en ook in de Westerse wereld tot ontwrichting van de maatschappij. Paarden werden toen namelijk veel ingezet als transportmiddel. Naast dat de dieren erg ziek werden, overleden ze niet zelden aan de griep.

Besmetting

Influenza is zeer besmettelijk en dient daarom serieus genomen te worden. Besmetting vindt plaats door hoesten en contact met elkaar, bijvoorbeeld wanneer de dieren drinken uit een gezamenlijke waterbak. Maar niet alleen via direct contact is het virus overdraagbaar, ook via de kleding of handen van de verzorger kan het virus zich van dier op dier verspreiden.

Tegenwoordig zijn paarden dankzij inenting gelukkig een stuk minder vatbaar voor het griepvirus, maar toch worden veel paarden nog wel ziek. De overlijdenskans is gelukkig een stuk kleiner dan vroeger, maar reken wel ook een periode van enkele weken tot maanden dat het dier uit de running is.

Meldplicht

Wordt er influenza bij paarden in Nederland geconstateerd, dan moet dat gemeld worden bij de OIE (Office International des Epizootie), de Wereld Gezondheidsorganisatie voor Dieren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *