Obesitas bij paarden
Obesitas, het komt vaak voor bij paarden en pony’s. Bepaalde paardenrassen, waaronder IJslanders, Shetlanders en Fjorden zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht. Maar hoe herken je overgewicht nu bij je paard? En welke klachten kan je paard met obesitas verwachten? In dit artikel lees je het allemaal.
Welke paardenrassen zijn gevoelig voor obesitas?
Niet ieder paardenras is even gevoelig voor gewichtstoename, het ene soort heeft er meer last van dan de andere soort. Vooral paarden die van oorsprong in het wild niet de meest voedingsrijke voedselsoorten aten zijn hier gevoelig voor. Voorbeelden zijn IJslanders, Shetlanders en Fjorden. Door de natuurlijke leefomgeving van deze rassen bestond het dieet oorspronkelijk voornamelijk uit energie- en vitaminearm voedsel. Het lichaam heeft zich hierop aangepast en gaat zeer efficiënt om met energie. Nu deze paarden tegenwoordig als recreatiepaard gebruikt worden, krijgen ze energierijke voeding voorgeschoteld. Eventueel teveel aan energie wordt opgeslagen als vet, met gewichtstoename en de kans op obesitas als gevolg.
Wanneer is mijn paard te dik?
Hoe herken je overgewicht bij paarden? Waaraan zie je of een paard te dik is? Dit is redelijk gemakkelijk te herkennen: als de ribben niet goed meer voelbaar zijn en er zich vet vormt op de hals en achterhand (het deel van het paardenlijf dat zich achter het zadel bevindt) wordt je paard te zwaar. Een gleuf op de ruggengraat wijst eveneens op overgewicht. Let wel op, de ribben hoeven niet zichtbaar te zijn, wanneer ze niet zichtbaar zijn, maar wel voelbaar, is je paard prima op gewicht.
Samengevat is je paard te zwaar als:
- Ribben niet voelbaar zijn
- Zich vet vormt in hals of achterhand (deel van het paard achter het zadel)
- Er een gleuf zichtbaar is op de ruggengraat
Klachten bij overgewicht
Overgewicht bij paarden is net als bij mensen ongezond en slecht voor het dier. Paarden en pony’s die kampen met overgewicht kunnen last krijgen van aandoeningen en verschillende klachten krijgen. Spieren en gewrichten kunnen pijn gaan doen of overbelast raken. Er kunnen zich problemen vormen met de spijsvertering en net als bij mensen kan zich suikerziekte vormen. Hoefbevangenheid is eveneens een klacht die veel paarden met obesitas krijgen.
Hoe voorkom je overgewicht bij je paard?
Belangrijkste en gemakkelijkste manier om je paard op gezond gewicht te houden is goed te letten op de voeding. Het juiste voer voorschotelen voorkomt dat het dier te veel (ongezonde) voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende beweging belangrijk! Moet je paard afvallen? Wandel regelmatig met hem en train elke dag. Zo valt je paard niet alleen af en gaat zijn conditie vooruit, hij wordt er ook nog eens slimmer van! en het is natuurlijk leuk om te doen: win-win!