Paard scheren, hoe pak je dat aan?
Paarden hoeven in principe niet geschoren te worden. In sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn je paard te scheren. Dit kan uit praktisch oogpunt, maar kan ook een medische reden hebben, bijvoorbeeld wanneer je paard de ziekte van Cushing heeft. In dit artikel aandacht voor het scheren van een paard.
Redenen om je paard te scheren
Standaard is het niet nodig de vacht van je paard te scheren. Er zijn echter verschillende goede redenen te noemen om dit toch te doen:
Gezondheid: Paarden waarmee veel getraind wordt kunnen baat hebben bij een scheerbeurt, zeker wanneer ze hun wintervacht hebben. Ze kunnen met de dikke vacht hun warmte slecht kwijt, gaan meer zweten en blijven vervolgens langer nat. Een kortere vacht voorkomt dit. Een paard dat ‘s winters voornamelijk buiten staat scheer je bij voorkeur niet. De vacht geeft warmte die het dier nodig heeft!
Een kortere vacht is vaak ook schoner. Er blijft minder vuil in kleven, de kans op schimmel of luizen is kleiner en zijn daarbij ook gemakkelijker te behandelen.
Schoonheid: veel mensen vinden een paard met kortere vacht mooier.
Gemak: korte haren hebben minder verzorging nodig. Borstelen is gemakkelijker.
Voorbereiding
Een paar dingen zijn handig om vooraf zorg voor de dragen:
- schoon, scherp scheerapparaat/tondeuse
- scheerolie
- ontsmettingsmiddel voor het scheerapparaat
- borstel voor de vacht
- borsteltje om haren uit scheerapparaat te halen
Maak het dier vooraf goed schoon. Borstel de haren en zorg dat er geen vuil achterblijft. Dit vergroot de kans op infecties. Draag zelf niet je beste kleren; de afgeschoren haren kunnen erg blijven plakken. Kies daarnaast voor een comfortabele omgeving voor zowel het paard als jezelf. Wanneer jullie je op je gemak voelen zal het scheren des te soepeler verlopen.
Het scheerapparaat
Wanneer je de benodigde “gereedschappen” bij elkaar gepakt hebt kun je aan de slag! Maar eerst is het van belang zo schoon mogelijk te werk te gaan. Ontsmet de scheerkop en de messen het scheerapparaat daarom vooraf grondig en doe dit ook tussen eventuele scheerbeurten van verschillende paarden door. Huidaandoeningen (schimmels, parasieten etc.) kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden via het apparaat als het voor meerdere dieren gebruikt wordt. Grondige ontsmetting is daarom een must!
Zorg dat het scheerapparaat daarnaast goed scherp is. Een bot apparaat gaat de vacht irriteren en zorgt voor een onaangename scheerbeurt voor je paard. Om ervoor te zorgen dat het apparaat zo soepel mogelijk functioneert gebruik je de scheerolie. Doe deze iedere 10 minuten op de messen.
Aanpak: het scheren van je paard
Scheer altijd tegen de haarrichting in en doe dit in lange banen. Dit zorgt voor het mooiste resultaat en is prettiger voor het dier. Zorg ervoor dat iedere baan begonnen wordt met een schoon apparaat. Verwijder dus tussendoor eerst overtollige haren op het apparaat. Wees extra voorzichtig in het gebied rond de lies van je paard. Dit is erg gevoelig en kan dus extra vervelend zijn voor het dier.
Voor sommige paarden is een scheerbeurt niet fijn. Wees altijd alert en voorzichtig en let goed op de lichaamstaal van het dier: paarden die het niet naar hun zin hebben kunnen trappen of bijten.
Je kunt kiezen voor verschillende scheerpatronen. Uiteraard kun je het hele lichaam dezelfde lengte scheren, maar wanneer het paard bijvoorbeeld nog veel buiten komt is het mogelijk verstandig bepaalde gedeelten langer te houden. Je scheert dan alleen de gebieden waar het dier meer zweet en laat de benen en rug in dat geval langer. In principe is de keuze helemaal aan jou!
Nazorg
Een geschoren paard heeft een aantal extra aandachtspunten. Uiteraard is een goede borstelbeurt raadzaam om losse haren te verwijderen. Daarnaast zal de vacht daarna weer meer glimmen. Maar besteed ook daarna extra aandacht aan je paard, hij kan het namelijk sneller koud krijgen!
Deken: Omdat de vacht het dier normaal gesproken warm houdt, krijgt een geschoren paard het sneller koud. Zorg er daarom voor dat het dier een goed deken over zich heen krijgt.
Voldoende voer: Een dunnere vacht betekent dat het lichaam meer moeite moet doen om goed warm te blijven. Dit kost extra energie. Om in deze energiebehoefte te voldoen geef je het dier voldoende voer.
Afkoeling na training: Zorg dat het paard na een training niet te snel afkoelt. Dit vergroot de kans op spierpijn en eventuele spierproblemen. Leg een deken over het dier om te snelle afkoeling te voorkomen.