Wormen bij paarden
Dat ieder paard wormen heeft is iets wat de meeste paardeneigenaren zullen weten. Gelukkig hoeven hier ook niet direct problemen uit te ontstaan. Wanneer het echter te veel wormen worden, kunnen ze voor problemen gaan zorgen. Het paard kan geïrriteerd raken, de conditie gaat achteruit en in ernstige gevallen kunnen allerlei ziektes worden overgebracht.
Om die reden kregen eigenaren van paarden tot voorkort het advies hun paarden om die reden met regelmaat preventief te ontwormen. Door deze veelvuldige toediening van middelen raken steeds meer wormen echter resistent tegen de ontwormingsmiddelen en is een andere aanpak nodig. Niet ieder dier krijgt meer dezelfde dosis op dezelfde frequentie, maar voor ieder paard wordt een eigen ontwormingsschema opgesteld dat optimaal past bij het dier.
Wormen slecht voor de gezondheid
Paarden lopen veel buiten rond: in het weiland en mogelijk af en toe de bossen in. Heerlijk natuurlijk voor het dier, maar de kans bestaat dat je paard op deze manier larven van wormen oppikt. En deze zijn slecht voor de gezondheid van het paard. Via de darmen komen ze in de bloedbaan van het paard terecht, waar ze in extreme gevallen veel schade kunnen aanrichten in het weefsel van de slagaderwand. Door deze beschadigingen ontstaan soms bloedpropjes.
Het kan gebeuren dat zo’n propje vast komt te zitten, waardoor de bloedtoevoer daardoor stokt (een infarct). Dit kan resulteren in krampkoliek.
Gelukkig kunnen andere Andere bloedvaten de bloedvoorziening overnemen. Wanneer de schade echter te groot is, kan een ontsteking ontstaan in de beschadigde vaatwand, een wormaneurysma genoemd.
Symtpomen die optreden door de ontsteking:
- koorts
- vermagering
- doffe vacht
- achterblijvende groei
Herken je deze symptomen? De dierenarts kan aan de hand van de mest van je paard in de meeste gevallen achterhalen wat de klachten veroorzaakt. Een goed ontwormingsschema voorkomt infecties. Wormenkuren verhelpen de klachten.
Wormbehandeling volgens individueel schema
Om te achterhalen of je paard wormen heeft en of deze dieren resistent zijn tegen gangbare ontwormingsmiddelen is mestonderzoek nodig. De dierenarts kan aan de hand van de uitslag een goed behandelingsadvies opstellen met het juiste wormmiddel. Om te voorkomen dat wormen steeds resistenter blijven worden zal selectiever omgegaan moeten worden met deze medicijnen. Selectief behandelen van besmette paarden draag hieraan bij.
Waarom een ontwormingsschema op maat?
Een ontwormingsschema op maat is raadzaam om een aantal belangrijke redenen:
- Voor evenwichtige groei en een optimale conditie.
- Voor een optimaal werkend immuunsysteem en optimale werking van vaccinaties.
- Ter voorkoming van koliek geassocieerd met worminfestaties.
- Ter voorkoming van klinische problemen en ter bevordering van het welzijn van het paard.
- Ter voorkoming van resistentie.