Wimpergekko kopen en houden als huisdier

De wimpergekko is een geliefde bewoner van terrariums voor vele mensen. De mooie kleuren en het exotische uiterlijk maken het uiterst vermakelijke dieren om lang naar te kijken. Gelukkig gedijen ze prima in een binnenomgeving en kunnen ze dus prima als “huisdier” gekocht worden!

Wimpergekko kopen

Wimpergekko’s worden steeds populairdere inwoners van terrariums. Hun opvallende uiterlijk en mooie kleuren zijn redenen dat steeds meer mensen een wimpergekko kopen. Ondanks dat we hier te maken hebben met een beschermde reptielsoort, wordt er in terrariumwereld tegenwoordig voldoende nakweek verwacht. Hierdoor kan naar verwachting goed voldoen worden aan de groeiende vraag naar deze dieren als huisdier. Steeds vaker worden ze op beurzen aangeboden, hoewel de prijzen voor deze diertjes nog wel flink hoog kunnen liggen.

Wimpergekko’s zijn te koop bij gespecialiseerde kwekers. Daarnaast verkopen de betere reptielenspeciaalzaken ze ook steeds vaker. Belangrijk is altijd aandacht te besteden aan de gezondheid van het dier. Let daarom wanneer je een wimpergekko aan gaat schaffen goed op de volgende punten:

  • het postuur (is het dier niet te mager?)
  • is het reptiel voldoende alert?
  • zijn de ogen helder gekleurd?
  • missen er geen lichaamsdelen (tenen, (deel van de) staart)?
  • is de neus en de huid van het dier goed schoon?

Aanschafkosten en doorlopende kosten

De kosten voor een standaard wimpergekko lopen uiteen van enkele tientjes tot 100 euro per stuk. Voor speciale exemplaren met bijvoorbeeld een speciale kleur of tekening op de huid dient veel meer neergeteld te worden. Bijkomende kosten waarmee rekening gehouden dient te worden:

  • aanschaf en onderhoud terrarium
  • aankleding terrarium
  • doorlopend:
    • aanschaf voedseldieren
    • energiekosten voor licht en verwarming
    • bezoekjes aan gespecialiseerd dierenarts

Terrarium en inrichting

De afmetingen van het terrarium hangen af van de leeftijd van de dieren. Volwassen exemplaren hebben als koppel van twee een minimale leefomgeving nodig van 50 x 50 x 50 centimeter. Jonge dieren kunnen ook in relatief kleine terraria gehouden worden met een minimum-afmeting van 25 x 25 x 25 centimeter. Grotere maten zijn uiteraard nog beter, ze kunnen zich dan vrij bewegen en zullen dat erg waarderen!

De leefomgeving dient qua temperatuur net boven kamertemperatuur uit te komen, zo’n 23 a 24 graden celsius is ideaal. Om deze temperatuur te garanderen kun je prima een spaarlamp gebruiken. De “wimpers” zijn avondactief en hebben daarom geen hoge UV-B behoefte. Ze kunnen een lichtbron echter wel waarderen, een UV-B spaarlamp mag daarom ook prima gebruikt worden.

Plaatsing terrarium

Wimpergekko’s zijn van nature redelijk schuwe dieren. Plaats het terrarium daarom op een rustige plaats en beweeg in de omgeving het het terrarium rustig om de dieren geen stress te bezorgen. Kies voor een bak met een achterwand, dit zorgt eveneens voor rust bij de dieren. Houdt kinderen uit de buurt of zorg minimaal voor goed toezicht.

Wimpergekko’s kweken

De voortplanting gaat zoals bij reptielen door middel van eieren. Wanneer er eieren gelegd worden, kun je deze het beste in een apart bakje in het terrarium bij de ouders plaatsen. Hierdoor blijven de eieren goed op temperatuur. Na ongeveer 2,5 maand zullen ze uitkomen.

Bij hogere temperaturen kunnen de eieren sneller uitkomen, maar meestal gaat dit wel ten kosten van de afweer en groei van de diertjes. Ze komen kleiner ter wereld en hebben een iets minder goede weerstand. Om die reden is het raadzaam de temperatuur niet extra op te voeren.

Ook de jongen hebben een grote behoefte aan water. Sproei dagelijks in één bepaalde hoek van het terrarium, dit wakkert het instinct aan om water te gaan zoeken.

Voeding

Jongen wennen snel aan eten uit een voerbak. Na verloop van tijd zul je merken dat ze op gezette tijden naar deze voederbak komen in afwachting van een lekker maal. Natuurlijk is het ook wel zo fijn dat hierdoor niet door het hele terrarium voedseldieren hoeven rond te zwerven.

Jonge dieren eten liever insecten dan dat ze plantaardig voedsel krijgen. De behoefte aan bloemen, planten en fruit ontstaat pas op latere leeftijd. Belangrijk is om over alle soorten voedsel extra calcium te strooien. Deze gekkosoort heeft namelijk een hoge calciumbehoefte waarin de standaardvoeding meestal niet kan voldoen. Ook andere supplementen zoals vitamine’s en sporenelementen mogen niet vergeten worden.

Niet te vaak voeren

Ze zijn erg gevoelig voor “overvoeren” en mogen daarom niet té vaak worden gevoerd (zelfs jongere dieren niet). Het is raadzaam niet vaker dan twee- tot viermaal per week te voeren.

Grote waterbehoefte

Het is belangrijk om naast een vast waterbassin ook regelmatig te sproeien. Ze hebben een grote waterbehoefte en dienen hiervan dan ook altijd voldoende en van goede kwaliteit ter beschikking te hebben. Let wel goed op met de waterdiepte (vooral bij jonge dieren), ze kunnen gemakkelijk verdrinken wanneer het water te diep is.

Meer weten over de wimpergekko?

Nieuwsgierig naar deze reptielsoort en wil je graag meer weten over het dier en zijn natuurlijke leefsituatie? Lees dan ons artikel over de reptielsoort de wimpergekko.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *