Kogelvissen in het aquarium houden
Als je een passie hebt voor aquaria, dan heb je vast wel eens gehoord van de veelbesproken kogelvis: een zeer giftig waterdier, dat zich opblaast als een bal wanneer deze gevaar bespeurt. Daardoor heeft de kogelvis een grote aantrekkingskracht op bezitters van aquaria. In dit artikel alles over het houden van kogelvissen in een aquarium: de vereisten, benodigdheden en de belangrijkste aandachtspunten.
Geschikte soorten kogelvissen voor in een aquarium
Naast in de keuken zijn kogelvissen ook zeer geliefd bij aquariumliefhebbers, dit vanwege hun zeer grappige en karakteristieke uiterlijk. De meest geschikte soorten voor het aquariumleven zijn:
- de Zuid-Amerikaanse zoetwaterkogelvis (Colomesus asellus)
- de Congokogelvis (Tetraodon miurus)
- de Indiase kogelvis (Carinotetraodon travancoricus)
- de Palembang (Tetraodon biocellatus)
Behalve de Palembang, die het gemakkelijkst te onderhouden is, is het houden van kogelvissen in een aquarium niet voor beginners. In feite is het noodzakelijk om al een zekere ervaring te hebben met de wereld van de aquaria, omdat deze soort zeer specifieke behoeften heeft die minder complex zullen zijn voor degenen die al ervaring hebben.
Vereisten aquarium
Een kogelvis kan in principe prima in een aquarium gehouden worden, maar let wel op een aantal eisen:
Waterkwaliteit
Om te beginnen is het essentieel dat de watertemperatuur tussen 22 en 28°C ligt, met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 en een maximale hardheid van 15.
Voeding
Wat de voeding betreft, moet er rekening mee worden gehouden dat kogelvissen niet zo van vlokkenvoer houden, maar de voorkeur geven aan levend of hooguit diepvriesvoer. Daarom is het aan te raden levende slakken (die de belangrijkste voedingsbron zijn), kleine schaaldieren en rode muggenlarven te geven, maar je kan ook kiezen voor kant-en-klare mengsels van krill, of weekdierpulp.
Aankleding aquarium
Bovendien is het raadzaam om het aquarium uit te rusten met stenen en planten, aangezien kogelvissen zich graag verstoppen. Dit doe je door een ondergrond van zand te creëren die doet denken aan hun natuurlijke habitat.
Met andere soorten
Ten slotte zetten enthousiastelingen meestal een aquarium met één soort op om problemen van welke aard dan ook te voorkomen, aangezien ze niet geschikt zijn voor gezelschapsaquaria.