De discusvis
De discusvis, dit aparte visje leeft in warm en schemerig, langzaam stromend water tussen boomwortels in het Amazonegebied. Ze zijn echter ook heel goed als aquariumvis te houden. In dit artikel alles over deze opvallende vissoort en het houden van deze vissen in een aquarium.
Uiterlijk
De discusvis, in veel aquaria een graag geziene bewoner. De vissen danken hun naam aan hun aparte lichaam: een ronde, verticaal in het water staande schijf. Ze komen voor in allerlei kleuren en zijn ongeveer twintig centimeter lang.
Discusvis in aquarium houden
Wil je ze bij jou in je aquarium hebben, dan is het verstandig om ze als enige soort te houden. De discusvis is erg gesteld op zijn rust en zeer kieskeurig als het om de waterkwaliteit gaat. De Amazonevisjes leven in groepen, dus het is leuk als je vis ten minste vijf maatjes heeft in zijn aquarium.
Aquariumgrootte
Voor het houden van discusvissen heb je een aquarium nodig van tenminste 150 centimeter lang en 50 centimeter hoog. Exemplaren uit het wild hebben 100 liter water per vis nodig om in te zwemmen, nakweekjes 50 liter. De visjes zwemmen het liefst in water van 26 tot 32 graden warm.
Gevoelig en veeleisend
De vissen zijn erg gevoelig voor afwijkingen van de watersamenstelling. Vooral de ‘gaatjesziekte’, waarbij gaatjes in de kop van de vis ontstaan, ligt op de loer als het water een tekort aan mineralen heeft. De discusvis is dus een visje dat heel wat eisen stelt, maar als je goed voor het beestje zorgt, heb je prachtige vissen in je aquarium!
Wat eten discusvissen?
Discusvissen eten dierlijk – het liefst levend – voer, zoals muggenlarven, watervlooien of slingerwormen. Diepvriesvoer is ook prima, maar dat moet je wel eerst even ontdooien. Ook vlees als runder- of kalkoenhart mag je af en toe geven. Wist je dat de discusvis zijn jongen voedt met zijn eigen huidafscheiding?