Ringstaartmaki
In bijna iedere dierentuin kun je de ringstaartmaki zien: Een soort halfaap met een lange, zwart-wit geringde staart. Toch is de ringstaartmaki in het wild ernstig bedreigd.
Alleen nog op Madagaskar in het wild
Ringstaartmaki’s zijn lemuren, dieren die alleen op het eiland Madagaskar voorkomen. Vroeger kwamen de halfapen op de hele wereld voor, maar de echte apen die slimmer waren hebben de halfapen weggeconcurreerd. Een paar van de halfapen pasten zich aan tot nachtdieren, zodat ze geen concurrentie hadden van de echte apen. Een paar andere halfapen kwamen per ongeluk terecht op het eiland Madagaskar, waar helemaal geen grote roofdieren of andere dieren voorkwamen die concurrenten voor ze konden zijn. Zo konden ze zich ontwikkelen tot tientallen soorten halfapen, in alle soorten en maten.
Op Madagaskar kwamen halfapen zo groot als gorilla’s voor. Maar toen het eiland ontdekt werd door mensen, werden deze vrijwel meteen uitgeroeid. De halfapen waren nooit bedreigd geweest en waren het dus ook niet gewend om te vluchten voor jagers. Nu is er voor de halfapen weer een andere bedreiging. Alle regenwouden op aarde zijn bedreigd, maar op Madagaskar is het misschien wel het ergste. De bevolking blijft maar groeien, en zo is sinds 1950 al de helft van al het tropisch regenwoud verdwenen.
Veelgeziene bewoner in dierentuinen
Ringstaartmaki’s zijn in veel dierentuinen te zien. Ze zijn vrij makkelijk te houden. Ze zijn nieuwsgierig en vriendelijk en krijgen redelijk vaak jongen. In een aantal dierentuinen, bijvoorbeeld Apenheul, Zoo parc Overloon en de Olmense Zoo lopen ze los. Met een beetje geluk gaat er een op je schoot zitten.
Als je in een dierentuin komt, zul je waarschijnlijk bijna alleen vrouwtjes zien. In het wild zijn vrouwen de baas, en mannen wisselen vaak van groep. Als ze constant bij elkaar zouden moeten leven, zouden ze ruzie krijgen. Daarom worden de mannen in dierentuinen vaak apart gehouden. Af en toe wordt een man bij de vrouwtjes gezet, maar niet te lang.
Voortplanting
Een vrouw van een ringstaartmaki is maar ongeveer een half uur per jaar vruchtbaar. Als twee mannen vechten om een vrouwtje, gebruiken ze een speciale techniek. Ze wrijven hun staarten in met een stof uit hun geurklieren, die ze opwekken door te zonnen. Dan slaan ze elkaar om de oren met de staarten. De gene die de meeste indruk maakt, mag paren met de vrouw.
Als een moeder jongen krijgt, (in dierentuinen meestal een tweeling) draagt ze deze op de buik mee. Als snel gaan de jongen op haar rug zitten, en na een paar weken lopen ze ook met tantes en zussen mee. Na ongeveer twee jaar zijn ze volwassen. De vrouwtjes blijven hun hele leven bij elkaar, wat twintig jaar kan duren.
Dieet
Ringstaartmaki’s eten van alles. Vooral vruchten en planten, maar ook een eitje of insecten slaan ze niet af. In de dierentuin krijgen ze insecten, brood, en vruchten. Ze zijn vooral dol op banaan.